Hvad er ansvarlig turisme?

Tilbage til startsiden

 

Hvad er Ansvarlig turisme?

Turisme er et relativt nyt fænomen og i rigtig mange år var turisme en positiv historie, der gav gode jobmuligheder og gav en bedre økonomi i små lokalsamfund. FN’s turismeorganisation UNWTO forudser, at turismen på verdensplan vil fordobles i løbet af de næste 20 år og I 2030 vil antallet af årlige internationale ankomster runde 1,8 milliarder. Vi har fået flere penge, verdenen er blevet mere fremkommelig og langt mindre og så er vores rejselyst vokset.

Men masseturismens aftryk bliver desværre ikke vasket bort i samme hastighed som vores fodspor på de eksotiske strande. Konsekvenserne for mange populære turistmål har haft fæle konsekvenser og enkelte turistmål i Asien har f.eks. valgt at lukke helt ned fra turismen grundet de ødelæggende konsekvenser.

 

Respekt for befolkningen, kulturen og miljøet.

 

Ansvarlig turisme er et nyt fænomen i rejseindustrien og i sydensferiehuse.dk er det vores fornemme opgave at bidrage med en sådan. En Ansvarlig turisme er turisme, der respekterer befolkningen og de lokale miljøer, fokuserer på bevarelse af klodens smukke omgivelser, dyrelivet og storheden i nationers historiske bygninger og kulturelle arv. Det er altså en turisme, som på én gang bevarer natur og miljø og samtidigt gavner lokalbefolkningen.

I sydensferiehuse.dk tilbyder vi kun feriehuse i behagelig afstand af masseturismen og vi samarbejder kun med lokale husejere, således at vi gavner lokalbefolkningen.

Ofte har feriehusene været i familiernes besiddelse i flere århundreder. Industrialiseringen har resulteret i, at den catalanske bonde ikke længere behøver at have en større gruppe mennesker ansat for at dyrke jorden. Således stod flere af de, i generationer ejede landhuse (masias), pludselig tomme. Samtidig mistede flere catalanske landarbejdere deres job i landbruget, og den medfølgende ”udvandring" har truet med at affolke disse områder, men med den nænsomme restaurering af husene, er det blevet bevaret nogle smukke landejendomme og skabt en turisme som giver liv og omsætning i lokalområdet.

 

 

En lokal og nænsom turisme, der bibeholder kulturarven og bevarer de smukke huse.

Den catalanske regering har støttet denne respektfulde og nænsomme renovering af de smukke ferieboliger, der alle er beliggende i særdeles naturskønne omgivelser. Målet er at befolkningen i fremtiden, suppleret med turisme, vil kunne videreføre det spanske landliv og bevare så mange af de kulturhistoriske boliger som muligt.

Derigennem sikres også den fine kulturarv som den Catalanske landbefolkning repræsenterer. For at sikre at restaureringen bibeholder den oprindelige stil, er der oprettet et certificeringssystem RCP, og kun godkendte huse kan markedsføre sig med denne beskyttede titel, som er kendt i Spanien. Samtlige af de huse sydensferiehuse.dk udlejer er RCP godkendt.

Turismen bidrager nu i høj grad til vækst, og den langsomt øgede turisme, har givet mange lokale mod på at etablere forskellige seværdigheder og aktiviteter rettet mod områdets gæster. Pyrenæerne et område med nærmest uanede muligheder både sommer og vinter. Man har desuden lært af den eksplosive masseturisme ved Costa Brava, der desværre har truet den nationale kulturarv. Store dele af indkomsten fra turismen på Costa Brava kysten støtter ikke landet, men derimod investorer og udenlandske hotelejere. Sydensferiehuse.dk ønsker ikke at støtte denne turisme.

 

Sydens Feriehuse samarbejder med lokale husejere og andre fra lokalbefolkningen, og vi er glade for at kunne bidrage til bevarelsen af den catalanske kultur og smukke natur. Vi støtter op om de lokale aktiviteter ved at informere vores gæster og ved at lave skræddersyede arrangementer, som passer til den type gæster, som typisk lejer vores huse.

Det er altså en levedygtig turisme, set ud fra et økonomisk og samfundsmæssigt synspunkt, der ikke forringer værdien af miljøet eller den lokale kultur.

Hvordan kan du som gæst være en ansvarlig turist og bidrage med bevarelsen af den lokale kultur?

Som turister vil vi gerne opleve fremmede steder, men også have ordentlige forhold. Det kan vi godt forstå. Husk dog på, at du som gæst lever i en anden kultur, med andre forhold. Dit wi-fi er måske af en anden kvalitet end det du er vant til, trykket på vandet er måske anderledes og madrassen har måske ikke de mål som din egen.  I USA har man f.eks. ekstremt store senge, mens en dobbeltseng i Frankrig sjældent er større en 140 cm. Insekterne er bare større sydpå og på landet kan der være fluer og græssende køer. Respekter dit værtsland – vi rejser trods alt for at opleve diversitet!

Som gæst, hos en lokal husejer, har du en enestående mulighed for at komme helt tæt på kulturen. Det kan godt være at din husejer ikke forstår helt så godt engelsk eller kun taler spansk og catalansk. Det er ikke en mangel – vi er kun et telefonopkald væk, hvis et problem opstår. De allerfleste gæster kommer hjem med hyggelige oplevelser med husejer, hvor en primitiv dialog har givet kærlige ferieminder.

Vi mener, at rejser og læring bør gå hånd i hånd. Derfor lægger vi vægt på at give et så fyldestgørende og sandfærdigt billede som muligt af de feriehuse vi repræsenterer. Vi forsøger at bidrage til at mødet imellem dig som gæst og husejer bliver så respektfuldt som muligt, hvilket vil give jer en gensidig fordel. Vi tror på at dialog er vigtig for, at både gæster og værter lærer noget under jeres besøg. Hvis I har spørgsmål før I vælger feriehus i Catalonien, vil vi altid svare så præcist og neutralt som muligt, vores fornemste mål er at kombinere det rette hus til den rette gruppe!

Netop kulturarven er jo det, vi ofte søger, og det der gør vores rejser fængslende, så her har vi som gæster et særligt ansvar… og tro os når vi siger at med mere end 15.000 besøgende gæster hvert år ved vi, at det netop er i mødet med lokalbefolkningen at de fine minder opstår!

Rigtig god og ansvarlig ferie!