Blog post af Lisbeth Stahn

Girona - også kaldet "Barcelonas charmerende lillesøster"

Girona - også kaldet "Barcelonas charmerende lillesøster"

Lisbeth Stahn / Aug 14, 2017

Der er to byer, der skal besøges hver gang jeg er i Catalonien. Den ene er naturligvis Barcelona og den anden er, lige så naturligt, Girona – også kaldet ”Barcelonas lillesøster”, der er Cataloniens andenstørste by. Når man kommer direkte fra et skønt feriehus i fredfyldte omgivelser, kan et besøg i det centrale Barcelona virke en smule hektisk.  Men er man sulten efter bylivet, god stemning og catalansk kultur, er Girona faktisk et rigtig, rigtig godt alternativ til menneskemyldret i millionbyen Barcelona.

Byen har den uknækkelige catalanske charme, med et hav af hyggelige restauranter med udendørsservering, smukke pladser, venlige cataloniere, spændende butikker og så oser den af en solid historie. Girona har en ny og en gammel bydel, der er delt af floden Riu Onyar-floden. Adskillige små broer forbinder de to bydele, den mest kendte af disse er bygget af Alexandre Gustave Eiffel (der også byggede Eiffeltårnet i Paris). De charmerende, farverige byhuse langs floden skaber et ret spektakulært udtryk. Stil dig på en af de små søde broer og nyd synet og livet på de mange små terrasser langs floden.

Den gamle bydel består, ud over byens Rambla (hovedgade) af en sand labyrint af smalle gyder, små pladser, som huser hyggelige cafeer og indbyder til siesta i skyggen. Gironas gamle bydel ligger på en bakke, der nogle steder er så stejl, at man har valgt at bygge trapper i stedet for veje. På toppen af bakken hæver byens gotiske katedral sig over de gamle hustage. Kirken er blandt de største af sin art i verden, og den er med rette berømt for sine sjældne skatte i form af statuer, gamle skrifter og ikke mindst en 1.000 år gammel gobelin. Det jødiske kvarter i den gamle bydel samt det arabiske bad er desuden også værd at dykke ned i. Læs mere om Gironas historiske varemærker 

Bag ved den gotiske katedral løber en forsvarsmur, der strækker sig tilbage til det 14. århundrede, hvor muren skulle beskytte Girona for diverse indtrængere, fra arabere til romere. Muren er 1,2 km. og er en ret sjov, interessant, meget smuk samt ikke mindst udsigtsmættet oplevelse at bevæge sig ud på.

Selv er jeg vild med udsynet ud over Girona og er der skyfrit kan man sågar se Pyrenæerne rejse sig langt ude i horisonten. Det frie kig ned i de små fine gårdhaver er særligt og børnene elsker det historiske sus ved fornemmelsen af fortidens kampe, der er bekæmpet ved muren, symboliseret med de mange skydeskår. Turen er gratis og et ”must see” når du er i Catalonien og alle generationer kan være med. Link til Gironas turistbureaus information om muren. 

I den nye bydel ligger Gironas centrale torv Placa de la Independéncia, der har et hav af restauranter og caféer med udendørsservering. Spiser du frokost her så gør det på den catalanske måde og sno dig dermed uden om turistfælden. Alle restauranter har, på hverdage, en frokostmenu (menu del dia) for det halve af hvad maden koster ala Carte. Her vælger man typisk en forret, hovedret og dessert (ofte er der desuden en drikkevare inkluderet) for omkring 12-15 €.

Min absolutte yndlingsrestaurant i Girona er den lille prisvenlige restaurant ”8 de 7” der ligger på en sidevej til hovedgågaden Carrer de Santa Clara (Carrer Hortes 10). Til frokost tilbyder de en fin frokost (husk at vælg ”Menu del Dia) men til aften åbner Pandoras æske sig når de serverer tapas. For relativt få penge får i serveret super lækker og velsmagende moderne tapas. Vær opmærksom på at portionerne er store så vælg flere som I deler mellem jer. Her kan I godt få et særdeles fremragende måltid 4 personer for under 50 Euro. Husk at bestil bord en dag eller to inden. Link til 8 de 7.

I Girona finder man også en af verdens bedste restauranter Can Roca. De to Can Roca brødre har i Girona åbnet en isbar, så også byens borgere kan få fornøjelsen af deres gastronomiske kreationer. På strøggaden Carrer de Santa Clara 50, der løber parallelt med floden med begyndelse fra fra Placa de la Independencia ligger Isbaren Rocambolesc Gelateria. Indretningen af butikken er inspireret af den magiske verden fra bogen og filmen Charlie og chokoladefabrikken, så det er et lille eventyr, der åbner sig. En sand fornøjelse at besøge isbaren.  Vi anbefaler at I prøver deres små ismuffins. Du vælger en is og et par udsøgte toppings som de så putter i en slags kagebolle, der varmes i et jern. Du får bollen varm med den udsøgte kolde is i midten. Pris ca. 5 euro - og en Can Roca smagsoplevelse rigere. Link til Rocambolesc.

Gironas store markedshal vrimler med kvinder med indkøbsnet, der bevæger sig hjemmevant mellem de herlige madboder med frisk fisk, herlige lokale oste, oliven, lokale grøntsager, nødder og andre gastronomiske herligheder. Når I nu er her så tag forbi og udstyr jer med lækkerier i kan tilberede på grillen i jeres feriehus. Smagen af Catalonien er enestående og at købe ind på markedet er altid en inspirerende fornøjelse i et mekka af friske råvarer oftest fra lokalområdet.

Som du nok kan høre er Girona et besøg værd, så hiv børnene op af swimmingpoolen, lok evt. med verdens måske bedste is, et historisk sus på Gironas bymur efterfulgt af en god frokost (menu del dia) på Gironas centrale torv. I vil elske det og jeg tør godt love at børnene ikke vil klage.

Sidder du allerede med en flybillet til Barcelona, er der ingen grund til at fortvivle. Girona kan nemlig let nås med tog fra Barcelona, og byen har rigeligt med seværdigheder og catalansk charme til at retfærdiggøre en dagstur eller to fra sin berømte, velbesøgte nabo.