Blog post af Lisbeth Stahn

En guide til de bedste oste i Catalonien

En guide til de bedste oste i Catalonien

Lisbeth Stahn / Aug 14, 2017

Catalanske oste er en sand lækkerbisken i Cataloniens overvældende gastronomiske skattekiste. 

Det catalanske spisekammer er en overvældende gastronomisk skattekiste og mindst lige så betagende som regionens smukke landskaber. Maden i Catalonien er omtrent den bedste i Spanien og nogle ville nok sige i hele verden. Catalonien er desuden den region i hele verdenen med flest Michelin stjerner, i forhold til befolkningstallet.  Så når i nu bor lokalt i et feriehus opfordre jeg stærkt til at I går på jagt i det catalanske køkken.

En af de helt store gaver i Cataloniens spisekammer er de catalanske oste. For mig hænger ost og Catalonien simpelthen uløseligt sammen og jeg tror aldrig jeg er kommet hjem fra Catalonien uden at have 3-4 store oste i kufferten og er ”prisen” en efterfølgende håndvask af en trøje eller to, der evt. er kommet til at dufte lidt af ost, betaler jeg den gerne.

Er man på visit hos en catalonier kommer osten altid på bordet. Det kan være som herlig tapas, forret eller dessert og der er som oftest flere af slagsen. Som prikken over i’et er det, med største sandsynlighed, fra den lokale osteproducent. I Catalonien produceres der nemlig herlige lokale oste over hele regionen. Og man er selvfølgelig tro mod sin lokale ostemager! Overalt laves der oste af både fåre-gede- og komælk, hvilket er med til at sikre et enormt udvalg af fremragende oste. Hvilken ost, der bliver fremstillet et givent sted, afgøres helt enkelt af, hvilke dyr der græsser på de omkringliggende marker. 

Når man bor i et feriehus i autentiske omgivelser i Catalonien, skal det da udnyttes maksimalt. Jeg foreslår derfor at I spørger jeres husejer, hvor den nærmeste eller bedste lokale småproducent ligger og så hent jeres oste lokalt direkte fra ostemageren. Det er som oftest super hyggeligt, prisen er ligeledes til en særdeles attraktiv pris og så har børnene måske mulighed for at klappe de små kid.

 

Tidligere skulle man rejse ud til de små landsbyer, hvor en specifik ost blev produceret, men nu har man også mulighed for at smage flere af herlighederne samtidigt på de små lokale markeder. Her er det en naturlov, at der er en ostehandler (og her har i skam også rig mulighed for at smage på lækkerierne). Køb nok til at I kan nyde dem med lidt god rødvin på terrassen i jeres catalanske feriebolig…. og husk nu også lidt til kufferten!

 

Ønsker I at bringe lidt af de lokale lækkerierne med jer hjem, tilbyder de fleste ostehandlere desuden at vakuumpakke ostene, og dermed kan i spare kuffertens indhold for en heftig duft at ost – absolut noget der kan anbefales. Velbekomme!

Jeg lister her nogle få af de mest traditionelle catalanske oste, som du kan være opmærksom på når der skal osteshoppes igennem:

 

Manchego
Uden for Spaniens grænser er manchego nok den mest berømte spanske ost. En rigtig manchego må kun fremstilles af fåremælk fra Manchego fåret. Der produceres i dag variationer med kombinationer af får og komælk. Er man til en mildere manchego er det et fremragende alternativ. Man skal desuden tage stilling til om man ønsker sin Manchego (Sec) eller mellem tør (semi-sec). Osten lagrer i op til 12 måneder, og det giver den en fast og tør konsistens med en fyldig letsaltet smag. Den egner sig fortrinligt som tapas sammen med en god skinke, oliven og saltristede mandler. Her går man så godt som aldrig galt i byen og selv mere sarte ganer må overgive sig. Det er desuden en ost jeg bestemt anbefaler i har fast i jeres køleskab i feriehuset. Så smager det hele bare lidt mere autentisk. 

 

Idiazabal 
En anden fåremælks-ost er Idiazabal , som har en røget, rig smag og en lettere parfumeret aroma. Den gør sig fremragende til grillmad eller et glas kraftig rødvin og kan kendes på dens orange skind.

 

Murcia al vino 
Murcia al vino betyder ”den drukne ged” og den er da også fremstillet af gedemælk. Osten lagres i 45 dage, og to gange undervejs bliver den badet i vin (det lyder ikke dårligt vel), hvilket giver den en smuk, rød farve og en herlig blomsteragtig smag. Smag den.. det er en genial ost! 

 

Mató 
Den ældste dokumenterede catalanske ost er mató, en blød, spredbar, ricotta-lignende mató er meget let at lave og er normalt lavet af komælk, men lejlighedsvis også gedemælk. I middelalderen blev den serveret med honning i desserten kaldet ”mel i mató”, og mató er en hel almindelig dessert i det catalanske køkken og sælges i alle ostebutikker og traditionelle restauranter i hele Catalonien. I kan desuden få den på de fleste lokale restauranter til dessert.

 

Serrat 
Serrat er en intens smagfuld, rund og kompakt ost. Navnet stammer fra ordet ”cerrado” der betyder lukket.  Serrat er en fårmælksost med et udvendigt, der traditionelt er dekoreret med forskellige tegninger og former. Den er alderen, som Manchegoen, og er ens i smag og tekstur men mindre. Den er produceret siden det 10. århundrede, og blev dengang primært lavet af Pyrenæernes bønder og hyrder til eget forbrug og til handel. Skal du have fat i en af de helt klassiske af slagsen, og er klar på en lille udflugt, anbefaler vi et besøg til landsbyen Corroncui i Pyrenæerne. Her laver de to osteproducenter Ca de Tunica og Mas d’Eroles fremragende udgaver med brug af fåremælk fra lokale racer Txiqueta og Ripollesa. 

 

Cabrales  
Cabrales er en af verdens kraftigste blåskimmeloste og en rigtig herreost, så her skal der hår på brystet, for at kaste sig ud i den. Jeg anbefaler du tester den foran swimmingpoolen og hopper i hvis den er for kraftig. Den stammer fra Picos de Europa i det nordlige Spanien og bliver lavet på en blanding af ko-, gede- og fåremælk. Den lagrer i tre til seks måneder i kalkstenshuler, hvor den suger til sig af luftfugtigheden og den kølige vind. Den egner sig sublimt til desserter, hvor den serveres med lidt honning og ristede valnødder eller frisk frugt. 

Herfra ønsker jeg jer velbekommen og god ostejagt på  jeres ferie. Det at tage på de små okale markder er bare en ekstra charmered aktivitet når i er på ferie i et feriehus. I er desuden mere end velkomne til at sende mig en mail på info@sydensferiehuse.dk  , hvis I har fået fat i én af de særligt gode af slagsen.